Birdies Meh Dengaq Sini, Cek Nak Habaq Mai :-D..Eh.SHOUTBOX Kat Bawah k ♥

pOndOk KeciL adalah tempat SKY menulis apa jua yg terlintas di kepala atau berkongsi info dengan birdies. Ini adalah penulisan SKY sendiri dan "diubah" mengikut pemahaman SKY sendiri. Jika ada info yang SKY ambil tanpa mengubah apa - apa dan mendapat izin dari pemilik, kredit akan diberikan kepadanya. Ruangan komen di pOndOk KeciL adalah "dofollow" jadi rajinkan diri untuk memberi komen cili @ strawberi kepada penulis! =.=". Terima kasih jengah ke pOndOk KeciL. -Send me One Million FREE Guaranteed Visitors -

Tuesday, January 4, 2011

Home » » ♥ Fakta: 9 Sebab Kenapa ALLAH temukan kita dengan orang yang Salah ♥

♥ Fakta: 9 Sebab Kenapa ALLAH temukan kita dengan orang yang Salah ♥

Salam subuh..:-)



          Hari ni, SkY tak menulis entri yang berat kerana kesuntukan masa. Sebenarnya tengah kelam kabut nak selesaikan kerja sebelum pulang ke KL esok.=_=. Jadi, SkY buat entri yang ringan sedikit. Mungkin ada yang sudah tahu kan? seingat SkY, SkY jumpa di facebook pesanan ni :-). Tak apa, untuk peringatan sekali lagi.. Sekadar untuk membuat yang sedih kembali tersenyum, dan yang sedang berbahagia tuu moga hingga ke anak cucu! =_=. Mari kita ketahui beberapa sebab kenapa sesuatu hubungan itu gagal! Ya, memang ada faktor yang disebabkan kedua - dua pasangan itu sendiri, tetapi "main factor" adalah YANG MAHA PENGATUR, yang mana jodoh kita sudah ditentukan sejak azali. Kepada yang sedih kerana cinta, gembirakan diri anda ye.


           Cintailah ALLAH dengan sepenuh hati, maka ALLAH akan memberi yang terbaik sesuai dengan cinta anda kepadaNYA..insyaALLAH (SKY juga kena ingat nih! =_=). Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih, apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi, itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


        Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya. Tambahan pula kita baru melangkah ke tahun baru 2011 yang msih muda ni,baru berusia 4 hari =_=. Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan laranganNYA, dan meninggalkan laranganNYA. PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..~ALLAH knows BESt!~♥..

p/s Kredit untuk siapa yang buat penulisan ni, dah lama simpan, sampai lupa siapa yang tulis..=_=..Minta izin share ye kepada penulis asal...Moga ALLAH merahmati anda..Salam sayang dari tuan pondok...

Great minds discus idea
Middle minds discuss events
AND SMALL MINDS DISCUSS PEOPLE.


Kenali Mr. TN SkY :
Mr.TN_SkY juga adalah penulis untuk blog 100 Penulis. Birdies boleh mengikuti SkY di Twitter atau di Facebook. Jika birdies mempunyai soalan, boleh like fanpage pondok kecil, Pondok Kecil Crew.

52 Kawan suka cOnteng!:

Liz said... [Reply to comment]

nice entry...

cik yuz said... [Reply to comment]

best2...ske!! :)

Mknace said... [Reply to comment]

:):):) terbaeekkk!!!!

ira mohd said... [Reply to comment]

yup2. betol2.
thx sharing =)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ Liz = thanks ya? :-)
@ Cik Yuz = hee..suke? mesti tgh sronok bercinta nie..:p

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ Mknace = thanks bro, hanya berkongsi dan menambah serba sikit, yang menulisnya orng lain :-)

@ Ira = ur welcome :-)

.::zaimah::. said... [Reply to comment]

setuju :)

micky eyqa said... [Reply to comment]

setuju.. thanz :)

Ujang9897 said... [Reply to comment]

terbaik...

.:: dieylah :: said... [Reply to comment]

kata2 itu memang benar2 belaka..
saya suka..ngee~~
^^

eVy-D-YaNa said... [Reply to comment]

nice entry!


nak share jgk bole?


Talk of A Soul

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ zaemah = :-)
@ mickey = =_=
@ ujang = :p

ahaha...nak ckp thanks sebenarnyer hee

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ Dylah = really? Tq again hehe
@ Evy = thanks..aa..sharelah..dialu2 kan :-)

kechik yg comey said... [Reply to comment]

piin piin...
kecik suka!
hehehe

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ kechik suka lgu or suke entry? :-) neway thanks ya..sudi drop by. =_=..apppreciate it ..

~WaNniE~ said... [Reply to comment]

terbaik...i like....

LinE PuTih LiNe HiTaM said... [Reply to comment]

tidak bertemu lagi ni... menungu ni.. haha

kechik yg comey said... [Reply to comment]

ske dedua~
hehe..sesama...^^

lynn angel said... [Reply to comment]

semoga anda bertemu dgn seseorang yang betul untuk anda.. haha.. ayt skema.. :)

yad'z said... [Reply to comment]

nice... totally right... paling pentingh cinta kita pada yang maha Esa....^^

SnowladieS said... [Reply to comment]

hehehe :p thumbs up!peaceeee

Pemilik Blog said... [Reply to comment]

operasi melawat BlogKawanku..

Nice entry bro... tak semua yang kita nak akan dapt... kita cuma boleh merancang...

Jom Layan ni.. INFO :: Rahsia Tambah Traffic dan Follower ke blog anda .. http://blogmacammacamada.blogspot.com/2011/01/info-rahsia-tambah-traffic-dan-follower.html

nabilah_2908 said... [Reply to comment]

cinta Allah...adalah cinta yang hakiki..jom sama2 kita meraih cinta Allah... :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
TUESDAY NIGHT

.:: dieylah :: said... [Reply to comment]

hehe... kekadang jumpe org yg salah wat kt ingat cmne nk hidup kt dunia nih... sabar jela... ^^

Shaheila Malek said... [Reply to comment]

Bagus gak dpt org yg salah, nanti leh berhati2 dlm pilih psangan ^^

Nurul Shafiqah Mohamad Sobri said... [Reply to comment]

tbaek lo entry...~_~
i tag u..
http://pqahcool.blogspot.com/2011/01/woot-woot-bloglist.html

ayulunera said... [Reply to comment]

pernah denga jugak before ni....bace ntri ni baru teringat balik...thanx ya..(^__^)

yad'z said... [Reply to comment]

eh... terkomen kat sini lagi lak.. hehe... sukelah post nieh... sbb uh tak jemu walaupon dah banyak kali ace...^^

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ wannie = i like too :-)

@ Line putih hitam = yekew bro? hah..aku doakan moga cpt jumpa! aha

@ kechik = hehehe..dua2 sekali suke ea? gud2.

@ lyn = ahahah..ini komen panas nie~:p skema? lOlx..xlah..neway thanks for da wish! =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ yadz = yaa..btul tu, cinta pada maha esa :-)

@ Snowladies = Thumbs up to u too coz sudi membaca =_=

@ Pemilik Blog = aha..btul3...mencintai tidak beerti memiliki, memiliki pula tidak bereti menpunyai :-) mempunyai ape? fikir2kan..hehehe

@ Nabilah = yup.. jom2..sma2 kita ingatkan diri kita yng mudah lupa nie..lOlx

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ dielah = hee..kalu da syg sgt kn? lau cmtuh..cuba bandingkan dengan situasi ini, jika kita lupa pada yang lebih menyayangi kita sebagai makhluknya..:-) See the point y human so weak? =_=

@ Shaheila = yup..ade pro dan kontranya :-)

@ Fiqah = Thanks so much! =_=

@ Ayu = ur welcome..hee..sama2 kita ingtkan diri kita..hehe

@ yadz = yekew? lOl..thanks..just share..n thanks coz like :-)

Cik Diana said... [Reply to comment]

sy dtg membaca seperni mana yg disyOrkan kpd sy..
thanks yea..

sy mintak kebenaran utk share n3 prkOngsian nie..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

hee...ur welcome =_= Ok..dialu2 kan..i'm oso just sharing it =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

hee...ur welcome =_= Ok..dialu2 kan..i'm oso just sharing it =_=

ahsfantasy24 said... [Reply to comment]

i like this post..!
so nice..

jgn pertikaikan apa yg allah
tntukan krana dia punya alasan
dan sebab yg kukuh :)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ahsfantasy24

hee..thanks..yup..ALLAH tidak menjadikan sesuatu dgn sia2..kecuali ade pngjaran jika kita memikirkannya =_=

kechik yg comey said... [Reply to comment]

piin piin..fuhh...
lepaas penat carik n3 mana yg kecik potpet..baru jumpa..
ahahaha...
da xbole da nk karok2 bila bukak blog nie nie...hekhek... =P
meh jenguk n3 baru kecik yg nmpak ckit kerajinannya....

http://kelamkabut20.blogspot.com/2011/01/asal-aku-lambat-taw-nie.html

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@kechik yg comey

hahaha.yekew? sori2..Oke..SKY dah msukkan recent post..sng nk cri nnti k? hehe :-p aakarok2? before nie salu akrok ke bile msuk pondok kecil nie? hehe...

oke..nanti SKY lwt taw =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@kechik yg comey

hahaha.yekew? sori2..Oke..SKY dah msukkan recent post..sng nk cri nnti k? hehe :-p aa karok2? before nie salu akrok ke bile msuk pondok kecil nie? hehe...

oke..nanti SKY lwt taw =_=

kechik yg comey said... [Reply to comment]

hikhik...
maseh2...da senang nk potpet da..
tapi skg nie..mood malas dtg balik..wee~
yup2..dulu salu karok2..
=P

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@kechik yg comey

hehehe..=_=..mood malas..lamak! jgn cmtuh hehe..aa karok2 sebab de lagu kt sini? hehe :-D

kechik yg comey said... [Reply to comment]

piin piin..dtg sini!!
hikhik...da xmalas lagi da....
xcaye?? g la jenguk entry baru...panjang gedabak...hehehe..
ye laa...
karok lagu persada perjuangan....
ngee
:D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@kechik yg comey

hahaha..thanks :-D..hehehe..yekew? nanti Sky usha k? hehe :-D..oo..dah xde dah algu tuu a bit sad..tpi xpe..leh dgr kt komputer hee..:-p

kechik yg comey said... [Reply to comment]

amacam??
betol kan pe kecik ckp...hikhik...
tapi xleyh lawan sky punya la...=)
oo..da xde ea?? xpe2..t kecik karok tnpa bckground sound...weee~

kechik yg comey said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@kechik yg comey

heheh..betul3 :-D.neway jgn lwn dgn ksy punyer..sbb SkY membebel je byk hehe =_=..adesss..

aa da xde da..yekew? bagus2 hehe

Fizul Yusoff @ volvox said... [Reply to comment]

pling tidak, mereka smpat merasa sedikit manisnya cinta disebalik insan yg salah...asalkn jgn salahgunakn kemanisan itu sudahla... ko guano???

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Fizul Yusoff @ volvox

hehehe..setuju2..sekurang - kurang ada pglman jugak hehe...aa..guano cane tu?

Syazana Justme said... [Reply to comment]

suka entry ni..mintak share ya

zuneta said... [Reply to comment]

nice entry...mmg tgh mncari entry nak ubat hati...ermmm...dah follow u...

zuneta said... [Reply to comment]

btw....nak minta share jgk ye...hehe...nak simpan abadi tuk blog zu...haha...

ain said... [Reply to comment]

nice entry..tpi kan...ade salah ayat ckit..

bukan "Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan laranganNYA, dan meninggalkan laranganNYA."

tapi "Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA."