Birdies Meh Dengaq Sini, Cek Nak Habaq Mai :-D..Eh.SHOUTBOX Kat Bawah k ♥

pOndOk KeciL adalah tempat SKY menulis apa jua yg terlintas di kepala atau berkongsi info dengan birdies. Ini adalah penulisan SKY sendiri dan "diubah" mengikut pemahaman SKY sendiri. Jika ada info yang SKY ambil tanpa mengubah apa - apa dan mendapat izin dari pemilik, kredit akan diberikan kepadanya. Ruangan komen di pOndOk KeciL adalah "dofollow" jadi rajinkan diri untuk memberi komen cili @ strawberi kepada penulis! =.=". Terima kasih jengah ke pOndOk KeciL. -Send me One Million FREE Guaranteed Visitors -

Saturday, February 5, 2011

Home » » Tutorial Reply To Comment For Blogspot

Tutorial Reply To Comment For Blogspot

Salam...

      hehe..hari laju pulak SkY tulis entry..mungkin sebab tak tulis entri berat kot..=_=...Aa..Dan ini adalah entry pertama yang SKY tulis berkenaan tutorial. Sebenarnya SkY bukan lah pandai sangat nak bermain dengan HTML code ni, tak percaya? cuba lihat entri Penangan SEO, Akibat Berani Sangat Mencuba. :-D Ok, Sekarang dah percaya? haha.. Tapi, oleh sebab ramai birdies pondok kecil yang bertanya (Cik sarah dan ada beberapa orang lagi) SkY tulis juga la eh dan SkY kreditkan tutorial ni untuk maribinablog. Kalau korang nak tutorial lagi..lagi bagus kalau korang ke sana ye? Penuh dengan macam - macam tutorial, sampai tengok pun dah penat! lalala..
       Ok..sebelum kita mula, korang nampak kan kat ruangan komen pondok kecil ni, ada reply to comment. Tak nampak jugak? meh SKY nak kasi nampak! lol :-D ..yang dalam petak merah tuh ye...


Nak buat macam ni? ikut langkah -langkah dibawah ye..

Langkah 1

Log in blogspot ---> Dashboard ----> Layout ---> Edit HTML. Lepas tuh, Pilih Expand Widget Templates.


Langkah 2

Dah selesai langkah 1, macam biasa, korang tekan Cntrl+F. Lepas tu, akan keluar bar Find di bawah tu kan?  kemudian, korang copy atau tulis kod yang diboldkan ni bahagian bar tu ok? <data:commentpostedbymsg> atau kod<data:commentpostedbymsg/> dan tekan Enter. Kalau tak jumpa jugak try kod ni <data:commentpostedbymsg> tak jumpa jugak?? sila cari pula kod ni <dd class='comment-footer'>


Langkah 3

Da siap langkah kedua, korang salin kod di bawah ni, dan edit pada bahagian yang DIBOLDKAN (ganti dengan ID Blog korang ye). Cara nak tahu ID blog, korang tengok URL di page yg korang tengah edit tu, (contoh seperti diatas)


<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[Reply to comment]</a></span>


Langkah 4

Salin kod yang korang dah siap edit ( dengan blog ID korang), rujuk langkah 3 ye, dan kemudian paste kod tu di BAWAH atau SELEPAS kod <data:commentpostedbymsg> atau <data:commentpostedbymsg/> kod atau kod <dd class='comment-footer'> (rujuk langkah 2)


Langkah 5

Ok...ingat ye, sebelum save template, re - check dulu (tekan preview) dan jika tiada error terpapar..klik save template. Ha..Siap dah!..tahniah..function "reply to comment" telah berjaya dipasang di BANGLO korang hehe..Salam dari tuan pondok ye..

p/s sebaiknya korang setting ruangan komen embedded below post ok (Untuk yang tiada read more ok)? kalau setting pop - up windows then ada read more macam pondok kecil ni, tak apa..tiada masalah..:-D 

Great minds discus idea 
Middle minds discuss events 
AND SMALL MINDS DISCUSS PEOPLE.

50 Kawan suka cOnteng!:

wanacesh said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
wanacesh said... [Reply to comment]

haha,,dah jadi pon,,,tengs cik sky,,!

AH7 said... [Reply to comment]

tq...good 4 us...

APi said... [Reply to comment]

yeah..
pasni banyak kan lagi tutorial..^^

MDHAFiZ.NET said... [Reply to comment]

semua kita pernah jadi newbie...dan sampai sekarang pun saya still belajar blogging.. jd jgn malau jgn segan utk ajar org lain.. semakin byk ilmu kita ajar kpd org laian bertambah byk ilmu dr allah yg kita dpt nanti....

keep it up!

LinE PuTih LiNe HiTaM said... [Reply to comment]

walawah... syg ko sky...
best ni...

Dark Chocolate said... [Reply to comment]

uhh, bgus ar sky nihh. rajin buat tutorial jgk...

sy memg tk minat buat bnd2 nihh. haha. btw, buat la byk2 okeh. hak2 (blh tlg sy jgk nnti, hi2 ) :D

Farhana Sahri said... [Reply to comment]

sy mmg nk buat bnd ni...tp xterbuat lg..huhu...

~WaNniE~ said... [Reply to comment]

terima kasih sky untuk tutorial ini...dah lama dah nak buat tapi tak pandai....thanks for this tutorial

ïêmå å¢klê§ said... [Reply to comment]

xjadi sebab buat popup tok komen n malas nk wt read more sebab line slow...

sArAh said... [Reply to comment]

wah.. thanx mr sky.. akan dibuat nnt sbb hari ni busy ckit.. kang bile da berjaya akan sy gtau ek.. hehe.. ;)

unknown girl said... [Reply to comment]

hyep..
tutorial yg bagus2.. tq2 :)

MulutPayau said... [Reply to comment]

TQ SKY..tutorial yg mntap...tapi line terrrrrlalu slow...

Miecyber said... [Reply to comment]

Very great tips. I love it & thanks indeed.I will try it soon.

Hosni Mubarak orang terkaya di dunia.

Yastro said... [Reply to comment]

Selalu gak masuk situ...mmg byk info yg dia bg...besh!!

lavender harum wangi said... [Reply to comment]

wah wah wah~ buat tutorial plak.. rajin2~ teruskan :D


Jom baca dan komen post terbaru Jom korek hidung~

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

tq sbb sudi singgah kat my blog

nak jwb soalan2 u tu

me buat side bar luas and blog make over --me tempah dgn my fren yg terer bab2 coding html tu hehhe me yilek :p

JOM skodeng blog me lg kalau sudi!

papabear said... [Reply to comment]

pandainyer... hehe...

mie said... [Reply to comment]

wow!!
kena try ni..
ahhaaaa

lankapo said... [Reply to comment]

bagus tutorial ni bro
utk yg pakai blogspot sng la pasni.

utk yg pakai wordpress blh pakai disqus

Imran nyambek said... [Reply to comment]

cayalah der

KELI OH KELI said... [Reply to comment]

nice sharing bro!!like!!

yad'z said... [Reply to comment]

waaa... cikgu sky.. hehhe.. sorry lame tak jengah sini... tak dapat jejak link... huhuhu... bile tukar header nieh.. huhu

Shaheila Malek said... [Reply to comment]

wah..header baru gitu... ^^ bykkan tutorial...

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@wanacesh
hehe..ur welkam...:-D bagus..=_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@AH7

sama2..=_=..really? glad to hear bro hehe

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@APi

aa..insyaALLAH..tpi SKY pun tak bpe pandai sgt nak aja org hehe :-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@MDHAFiZ.NET

hee..thanks for da advice k? =_=..really appreciate it hee..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@LinE PuTih LiNe HiTaM

hahaha...tq2..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Dark Chocolate

lOlx...buat sbb de prmintaan =_=..insyaALLAH..mane SkY leh tlg..SkY tlg ye? :-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Farhana Sahri

yekew? hehe..tak pe..take ur time Oke? :-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@~WaNniE~
yekew? haha..aa..harap2 dapat membantu.dgn tutorial yang tak seberapa ni =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ïêmå å¢klê§

ahaha..yekew? oke..:-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@sArAh

Baik bos hehe...aa..ade mslh gtau ye? =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@unknown girl

hye there..aa thanks ye..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@MulutPayau

ur welkam...really? hurm...=_= sorie sbb pondok kecil line slow =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Miecyber

thanks mie...ya..ade mslh gtau k? =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Yastro

betul3 hehe =_=.SkY pun byk bljr dri situ hehe

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@lavender harum wangi

haha..=-=..lau boleh menolong..ape salahnya :-p

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan

ur welkam..hehe :-D...ooo..ha..nak upah mmber MZ jugak boleh? haha :-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@papabear

haha..xde la papabeaar..ini pun SKY amik dari orang..cuma olah ayt sndiri je =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@mie

hee..silakan..ada mslh gitau ye? =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@lankapo

aa..kai blogspot..siystem default mesra SEO...tapi..tak mesra pengguna..ini salah satu cara mesra pengguna...=_= insyaALLAH..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Imran nyambek

=_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Imran nyambek

=_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@KELI OH KELI

lOlx..thanks bro..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@yad'z

lol..cikgu? jangan2..sky bukan pakar coding pun..share jek =_=...aa..semalam..ok tak? =_=..sebab nak ringan kan blog..hehe

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Shaheila Malek

lolx..hee..harap2 ok la ye..aa..insyaALLAH..brgntung pada prtnyaan jugak hehe =_=

il ya na said... [Reply to comment]

tq tq. dlm byk2 tutorial letak reply to comment ni, u punya je jadi i buat..just becoz of embed below post tu, i letak popup at 1st. so tqvm i follow u!

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@il ya na

oic...aha..ur welcome..not a big deal..just sharing what i know :-) tq i follow u back ya =.="