Birdies Meh Dengaq Sini, Cek Nak Habaq Mai :-D..Eh.SHOUTBOX Kat Bawah k ♥

pOndOk KeciL adalah tempat SKY menulis apa jua yg terlintas di kepala atau berkongsi info dengan birdies. Ini adalah penulisan SKY sendiri dan "diubah" mengikut pemahaman SKY sendiri. Jika ada info yang SKY ambil tanpa mengubah apa - apa dan mendapat izin dari pemilik, kredit akan diberikan kepadanya. Ruangan komen di pOndOk KeciL adalah "dofollow" jadi rajinkan diri untuk memberi komen cili @ strawberi kepada penulis! =.=". Terima kasih jengah ke pOndOk KeciL. -Send me One Million FREE Guaranteed Visitors -

Tuesday, February 15, 2011

Home » » Panas:Valentine Days Vs Maulidur Rasul??

Panas:Valentine Days Vs Maulidur Rasul??

Salam..
        Fuh! malam baru dapat release entry ni hehe..sebabnya korang tahu kan jika korang baca entri Terpilih menyertai 100 editor :-D. Jika tidak entri ni mungkin dapat disiapkan lebih awal. Ha..memang sengaja SkY pilih hari ni untuk tulis entri ni..sebab ape? sebab secara automatiknya boleh membantutkan hasrat sesape yang teringin nak "mencuba" atau merasai sendiri sambutan valentine! =_=. Rujuk entri cik lekit ni aduiii...jahatkah? tepuk iman tanya selera lah. Jadi pada 15 februari hari ni, kita menyambut maulidur Rasul, mari banyakkan selawat bukan banyakkan menyebut "sayanggggggggggggggg" ye..Sudah sedia menerima bebelan? jika belum, sila tutup entri ni, dan buka entri yang lain =_=..jika tidak, teruskan bacaan dan korang akan tahu apa yang SkY cuba sampaikan. Buat generasi sebaya SkY yang semakin teruk ditendang bergolek kesana dan kesini pada zaman yang semakin hari semakin tua ni, memang satu PERKATAAN ni amat penting...


       Entri SkY ni mungkin yang entah ke berapa ribu sebab ramai bebenor yang menulis pasal ni, dan alhamdulillah, kebanyakannya membantah! kenapa? sebab ianya haram! lebih banyak keburukan dari kebaikan! (rasanya takde kebaikan pun kalau disambut) Ada apa dengan hari Valentine??? Hari berkasih sayang? :-D err..bukan hari VOLUNTEER DAY'S ke? =_=. Kenapa pula menjadi hari VOLUNTEER? kerana ramai gila yang "SUKA dan "RELA" nak menyumbangkan sesuatu untuk hari yang rosak ni! ha..kerana nak sangat berkasih sayang untuk sehari (menghargai pasangan kononnya), labanya lepas 9 bulan nanti, bertambah lagi lah penghuni bumi ni. Yang kesiannya kepada bayi tu! err..kan dah jadik FREE PARENTS VOLUNTEER tuh. Ada juga yang dengan bijaknya cuba memanipulasikan perbuatan dengan niat. Macam mana tu? Contohnya.."err aku bukan nak buat maksiat, cuma nak wish je, atau pun nak ucap kat kekasih je.merapatkan dan menunjukan penghargaan aku pada dia) UKHUWAH bijak mana yang dipakai? Wah..ingat ye matlamat tidak menghalalkan cara! kalau dah nama haram, yang gatal mulut tuh nak wish pun sama ja :-D.Ha..kan VOLUNTEER lagi tuh. menjadi ejen promosi percuma! Ada lagi, yang tak bestnya, tengah asyik "marhaban" esok..tiba - tiba, keluar berita muka depan, si fulan dan si fulan kena tangkap! Ha..kan VOLUNTEER lagi tuh....jadik model tak berbayar pulak! Senang cerita Hari VOLUNTEER nie, ramai yang beri sumbangan atau menanam saham untuk dilibas diakhirat nanti =_=. Dan ini juga adalah faktor kenapa ia diharamkan! 

       Selesai sudah bab Hari VOLUNTEER ni..hari ini kita akan melangkah ke hari Maulid Nabi...Siapa sangka dua hari yang betul - betul berlawanan boleh berada bersebelahan? Cuba perhatikan sendiri, jika HARI sebelumnya, begitu ramai yang menulis tentang isu Valentine bagaimana pula dengan hari Maulid ni, mampukah memotong kePOPULARAN hari VOLUNTEER? Korang boleh research dan nilai lah sendiri ye...huhu. Apa yang penting jika hari - hari sebelumnya, kita lalai dan lupa bila tarikh maulidur rasul, sekurang - kurangnya dengan cuti umum ni, Ingat ljuga lah kan =_=.  Secara umumnya, 12 rabiulawal adalah hari yang diterima pakai oleh Malaysia sebagai hari keputeraan nabi dan ini bertepatan dengan sesetengah pendapat ulamak seperti Ibnu Ishak. Khilaf ulamak juga berlaku apabila ada juga ulamak seperti Ibnu Taimiyyah, Ibnu Kathir menyatakan pada 9 rabiulawal adalah tarikh keputeraan Rasullullah. SkY tidak mahu membahaskan tentang hal ini kerana ia dibidang pengetahuan SkY, jika ada kemampuan SkY akan belajar lagi tentang hal ini.. (agak panjang lebar jika kita membincangkan dan lebih baik kita memahaminya terlebih dahulu.)


       Sememangnya perayaan Maulidur Rasul ini adalah perkara baru dalam agama. Kita pening? ya memang agak memeningkan, dan jika mampu dan yang berminat, silalah mengkaji. Bagi yang tidak ada kemampuan, jangan risau, sambut lah maulidur rasul dengan cara yang baik, selawat, memuji baginda, zikir, amalkan sunnah baginda yang selama 364 hari sebelumnya kita mungkin tidak buat!.dan siapa tahu, mungkin kita akan istiqamah melakukannya? :-D. Setiap amal berasaskan niat, dan jika niat itu baik, dengan cara baik maka hasilnya juga adalah baik. Dalam hal ini, menyambut maulid rasul adalah mendatangkan kebaikan, kita akan lebih banyak mengingati Rasulullah sambil beramal dan secara tidak langsung akan merasa malu membuat maksiat pada hari itu. Cuma jangan membazir dan memudaratkan (mencucuk badan atau sebagainya) seperti perayaan lain kerana ia juga dilarang oleh Rasulullah. Tapi ingat, ada yang lebih penting dari sekadar sehari sahaja melakukannya..iaitu ISTIQAMAH..insyaALLAH..

      Ok..bagi yang belum mengetahui, tarikh hari ini, mengikut kalendar islam 12 rabiulawal juga adalah tarikh kewafatan baginda Rasululllah. Mungkin ramai yang tidak sedar didalam menyambut hari peuteraan baginda, ia juga adalah hari kewafatan baginda. Seharusnya, baik juga kita menghalusi dan kembali mengingati sejarah perjuangan Manusia Terulung ini. Secara tidak langsung timbul perasaan cinta dan sayang kepada baginda..Setandingkah kasih sayang kita terhadap baginda, jika diakhir hayatnya, baginda menyebut "Umatku, Umatku, Umatku" walaupun sedang gering menahan sakit sakaratul maut. Jika kita?? Adakah mampu menyebut perkataan itu........................................


         Jadi, yang mana satu pilihan kita? yang mana kita lebih teruja untuk menyambutnya? jangan takut untuk menyambut Maulidur rasul, kerana info diatas hanyalah untuk berkongsi dan Maulidur Rasul bukanlah khilaf yang merosakkan akidah seperti khilaf dalam fiqh atau akidah (seperti syiah rafidhah dengan sunni dan muktazillah dengan sunni!). Apa yang patut kita lebih takuti adalah kesan Hari VOLUNTEER terhadap kita. Itu yang seharusnya lebih ditakuti..Jika korang semua membaca hingga keakhir entri ni, korang akan faham apa yang SkY cuba sampaikan..ianya adalah satu perkataan sahaja..ISTIQAMAH....biarlah sedikit asalkan ianya berterusan. Jarang melakukan selawat atau mengamalkan sunnah sebelum ni? apa kata kita teruskan sedikit demi sedikit, tidak perlu "sedebuk" dalam amalan, tapi hati tidak ikhlas sampai akhir hayat dan jika kita mampu menahan diri dari "keluar berduaan dengan ajnabi" pada hari valentine, kenapa tidak hari - hari seterusnya. Sedikit tapi berterusan itu lebih baik dari tiada bukan? Sama - sama kita mengingati antara satu sama lain. Entri ni ditulis khas sebagai peringatan untuk diri sendiri dan kepada siapa yang sudi membacanya. Maaf jika ada silap dan salah.. Wallahulam. Salam Maulidur Rasul dari tuan pondok...
Jadi yang mana pilihan korang??

Great minds discus idea 
Middle minds discuss events 
AND SMALL MINDS DISCUSS PEOPLE.


Kenali Mr. TN SkY :
Mr.TN_SkY juga adalah penulis untuk blog 100 Penulis. Birdies boleh mengikuti SkY di Twitter atau di Facebook. Jika birdies mempunyai soalan, boleh like fanpage pondok kecil, Pondok Kecil Crew.

77 Kawan suka cOnteng!:

ïêmå å¢klê§ said... [Reply to comment]

baru je ingat nk sambut..


>>hihi, gurau jek....

apisv2 said... [Reply to comment]

slm kunjungan
nice blog;)
blog apisv2

ferra ferro said... [Reply to comment]

hik3 .. baek makan besar dari sambut valentines . bazir duit ! ngee~

Capik said... [Reply to comment]

NIce post...valentine's day actually a disastrous for all couples...

sarah abadan said... [Reply to comment]

yeay! valentine's day tu mmg tak patot wujud la...ntah hape2...
konon2 romantik la, tp cam haremm...
alhamdulillah, saye x penah sambot pon... ^^
jom selawat!

papabear said... [Reply to comment]

salam maulidur rasul sky :)

Diana said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sky.
salam maulidur rasul. nice entry. pegi blog mana-mana pun mmg tgh ckp psl ni. mmg btul tu. kita kne istiqamah. n insyaAllah. perkara-perkara yg dilarang agama spt valentine ni xkn wujud pun dlm hidup sy.insyaAllah..mulakanlah ataukan akhirkan lah dgn insyaAllah sbb segalanya msti atas keizinan Allah.manusia skrg sllu ckp xkn.xmungkin.xsmbut sumelah.tp kbyknnye serba sdkit akn jgk smbut.sumenye bergantung ats keimanan kita.n yg pnting sumenye b'gntung dgn keizinan Allah.jdnye. sbutlah insyaAllah..wah.nk b'tazkirah pulak dkt komen box ni.sorry ye sky. :D

lavender harum wangi said... [Reply to comment]

jom join berarak petang ni~ selamat menyambut maulidur rasul~ :)

SkY, aku join satu kontest.. Jom tolong like pic aku weh~ hehe, meh2, singgah blog meh~ >,<

fariza zulaika said... [Reply to comment]

salam maulidur rasul..

akhangga said... [Reply to comment]

yup,
thank 4 the informtion in my blog
nice bro...

liyana shana said... [Reply to comment]

nice entri..tuan tanah shuke bace2.
salam maulidur rasul :D
peace no war ..

fafarara said... [Reply to comment]

salam maulidur rasul .
entry yg menarik :)

Chuck said... [Reply to comment]

Betul lah sky. Kita org islam. Tak perlu la nak sambut Valentine nie bagai kan. Nabi sendiri tak tersambut sibuk nak sambut Paderi orang.

Miz Novexx said... [Reply to comment]

salam maulidur rasul.... n jangan sambut Vltine yer!! hehe

~sakina~ said... [Reply to comment]

tunggu la 9 bulan lagi, datang pulak kes buang baby~

KELI OH KELI said... [Reply to comment]

jom kita membesarkan hari yg lebih bermakna untuk kita...

dakwah bersahaja yg tuan sky lakukan ini semoga menjadi panduan kita bersama dalam mencari makna sebenar..ayuh semua!sayangi rasul kita!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

baru je singgah follow sini . Sejak dulu mmg semua tau kisah valentino dan valentine day ni..tp org melayu ni saja je nak ikut budaya barat..huhu

Eza said... [Reply to comment]

yup,me too x sambut.. :) salam maulidur rasul..

Latest entry:My hero died on Valentine's Day!

W said... [Reply to comment]

moga2 yg sambut tu cepat2 dapat kesedaran bila baca entri2 mcm ni.

eh, btw. tadi w dgr ceramah ustz kazim live, best. try la dengar kt youtube. ceramah2 dia majority, thumbs up lah. ^^

MulutPayau said... [Reply to comment]

salam maulidur rasul...

APi said... [Reply to comment]

salam maulidur rasul..^^

Afzainizam said... [Reply to comment]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
Salam Maulidur Rasul..
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

"Sesungguhnya Allah dan para Malaikat sentiasa bersalawat keatas Nabi" Ya Allah! Limpahkanlah selawat serta salam kepada Nabi, ahli keluarga baginda dan para sahabat.

Allah berfirman,' Kami tidak menurunkan kamu melainkan sebagai rahmat kepada seluruh manusia.' (Al-Anbiya':107)
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

tercipta 1 lembaran sejarah di tanah suci kota mekah,
hari yang mulia penuh sa'adah,
bermulalah sebuah kisah,
malam isnin subuh yang indah,
12 Rabiul Awal yang cerah,
20 april tahun gajah lahirlah zuriat yang sa'adah,
Abdullah nama bapanya,Siti Aminah ibunya,
riang gembira menyambut mulia terima putera yang utama..
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

jangan merayakan hari valentine – jangan memberikan ucapan selamat hari valentine kepada siapapun – jangan mengirim pantun valentine dengan tujuan memeriahkan hari valentine – jangan menulis puisi valentine dengan tujuan merayakan hari valentine – jangan menulis puisi cinta dengan tujuan merayakan hari valentine

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♕ EyKa QiSh ♕ said... [Reply to comment]

suka entry ni...thumbs up...btul tu..no valentine..qiesh pun tk pernah sambut...lebih baik buat solat sunat tambahkan pahala n selawat ke atasNya

CinderLaLa said... [Reply to comment]

Say NO to Valentine! =) Salam maulidur rasul..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ïêmå å¢klê§

hehe..jangan2 :-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@apisv2

thanks sbb sudi berkunjung =_=...thanks..i will visit u later soon =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ferra ferro

haa..betul3..mkn lagi kenyang..=_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Capik

thanks..wah a great quote...i'll save it :-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@sarah abadan

huhu..betul tuh sarah..sambutannya xperlu kita beria2 nak smbut..suami isteri boleh smbut hari2..dan untuk yg blum brkahwin..kawallah nafsu..masa anda akn tiba jua..=_=..

bagus..alhamdulillah..same lah..huhu..jom..:-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@papabear

salam maulidur rasul too papabear..

mizzapple said... [Reply to comment]

salam maulidur rasul . :)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Diana

wslm diana..yah..mmg banyak kan? harap2 pembaca tidak jemu la..=_=..just another opinion from me..

aa istiqamah tuh pntg..jika hanya sehari..tiada gunanya.=_=
tak kisah la sjrhnya betul atau slh...tapi dek kerana smbutnnya mnggalakkan maksiat! jadik is beter to not kompromi..untuk suami isteri? tiap2 hari boleh valentine kot..xperlu nak niat wish khas untuk valentine..jauhi lah perkara syubhah kan? =_=..

aa..xpe..berkongsi pandangan amatlah digalakkan..tidak semua pendapat sky tepat semuanya..=_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@lavender harum wangi

jom..tapi kt mane? lolx...slmt mnyambut maulidur rasul too oke?

yekew? oke2 nanti SKY visit oke hehe

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@fariza zulaika

Salam maulidur rasul too :-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@akhangga

ur welkam..=_=...

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@liyana shana

thanks liyana coz sudi bace..hee..salam maulidur rasul too oke..peace =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@fafarara

thanks cik fara- fara :-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Chuck

hehe..betul3...perkara yang jelas haram perlu dielakkan..perkara syubhah juga :-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Miz Novexx

salam maulidur rasul back! :-) ya..i'm never..hee..insyaALLAH..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@~sakina~

lolx...hehe..harapnya2..berkurangan =_=..huhuh

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@KELI OH KELI

betul tuk cik keli...bukan sekadar mengingati..malah istiqamahlah dlm melakukannya =_=..

aa..thanks..it is because sky also tidak suka menegur dgn cara yang tidak berhikmah dan mengaibkan..what we give..we get it back..=_=..ya..mri sayangi rasul...better to start now!..:-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Lydia Miza(Aidyl Azim)

huhu...ade golongan yg menganggap semua dari barat itu baik...naudzubillah..thanks sudi singgah ya?

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Eza

bagus2 hehe..salam maulidur rasul too oke? =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@W

hurm..sky juga berhrap prkara yg sama..=_=...

aa.ustaz kasim ceramah mmg sedap hehe.bagus lah w dgr juga hehe...

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@MulutPayau

salam maulidur rasul jugak kak hehe

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@APi

salam maulidur rasul api..=_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Afzainizam

betul3 ape yang bro sebut jangan dilakukan...

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@♕ EyKa QiSh ♕

thank cik qiesya coz sudi baca..=_=..ya betul tuh..dan beristiqmah..:-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@CinderLaLa

yeah..No to valentine! :-) salam maulidur rasul too :-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@mizzapple

salam maulidur rasul too cik epal =_=

Mahfuzah Husna Zulkifli said... [Reply to comment]

Assalamualaikum. Rasanya sambutan valentine lebih meriah dlm kalangan anak muda sekarang...

alinac lover said... [Reply to comment]

Salam Maulidur Rasul :)

salam kenal ya~

kechik yg comey said... [Reply to comment]

dgn bgga nya..kecik nk potpet kat cni gak..ekekeke....
biar semak ngn nama kecik je..=P

tah nyaa..watpa la duk sambut bnda alah tu...org barat smbut event tuh bersebab..sebab nk igt tokoh cinta dorg yg konon nya jadik penyelamat..
org kita lak suka suki je nk smbut...bukan ke ALLAH penah ckp..kalo kita tiru perbuatan sesuatu perbuatan kaum tu,kita termasuk dlm golongan kaum tu..Wallahu'alam...
haa tgk..kan kecik da stat bebel..hish....

Gelotophobic AJ said... [Reply to comment]

Salam hormat,

em, bagi pendapat saya mudah saja,

(saya bersangka baik, sebab bukan semua orang yang sambut valentine's day ni berzina)

Kalau nak menghargai cinta, jangan satu hari saja. buat hari hari. cinta pada tuhan, rasul, ibu ayah, kekasih dan sebagainya.

kalau nak menghargai Nabi muhammad, jangan pada hari lahir dia saja. Zikir, selawat hari-hari.

kan?

P/s: Ini bukan blue film, tapi cult film

.:: dieylah :: said... [Reply to comment]

sambut maulidur rasul lg bgs dr smbut V tu...noce post... ^^

adam bin ismail said... [Reply to comment]

Great! Good information to share with others,i like it very much,thanks....

http://black-eyed-peas-team.blogspot.com
http://nascar-2011.blogspot.com
http://digital-cameras-stores.blogspot.com
http://computer-desktop.blogspot.com
http://view-cyber-shot.blogspot.com

mRam said... [Reply to comment]

sollu a'la rasulillah, habibil mustofa.
peace be upon the mesengger, the choosen one..
nice blog

MDHAFiZ.NET said... [Reply to comment]

sesunggahnya telah ada pd diri Muhammad itu 1 contoh ikutan yg baik.. :)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Mahfuzah Husna Zulkifli
wslm..=_=..em..yup...maybe? harapnya senario berubah =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@alinac lover

salam maulidur rasull too :-) slm kenal back :-p

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@kechik yg comey

hahaha..sila2 :-p

yup2..setuju dgn statement kecik =_=..

lolx...xpe..bebel untuk kebaikan hehe

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Gelotophobic AJ

ya..husnul zhon..:-D..tpi lebih baik meningalkan perkara yg jelas dilarang kan? =_=..penyebab haram adlah sumbangan hari itu terhadap pngkatan maksiat dan majoriti pelakunya....bukan semata2 cara sambutannya..=_=..nice komen dyede...hehehe..

yg lain2 sky setuju sgt2 hehe..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@.:: dieylah ::

hee..thanks ...betul3

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@adam bin ismail

thanks bro..=_=..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@mRam

bgus2..mari berselawat..=_=..
thanks...

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@MDHAFiZ.NET

ya..malah Bagind juga diutus untuk menyempurnakan akhlak bukan? hehe.."innama bu'istu li utammima.makarimal akhlak
"

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@MDHAFiZ.NET

agree with your statement :-D

Shaheila Malek said... [Reply to comment]

amin..diri ini x prnah sambut lagi dan tak akan..hrp begitulah.. ^^

Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman)". (Ali 'Imran: 110)

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

DariAbu Daud meriwayatkan sebuah hadis bermaksud, “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka ia termasuk dalam kaum tersebut”.

Rasulullah bersabda, “Tiada dua orang berkasih sebenar-benarnya melainkan dalam alam pernikahan”.

Keputusan:Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71 yang bersidang pada 22-24 Nov 2005 telah membincangkan Hukum Orang Islam Menyambut Perayaan Valentine’s Day. Muzakarah berpandangan bahawa ajaran Islam amat mengutamakan kasih sayang dan tidak ada hari tertentu di dalam Islam bagi meraikannya.
Oleh itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.

alexa yussida said... [Reply to comment]

salam ziarah..folloe sini:)

aleen aiden said... [Reply to comment]

mari banyakkan selawat bukan banyakkan menyebut "sayanggggggggggggggg" ye..hahah.like2 ;P

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Shaheila Malek

hehe..bagus2..kekalkan :-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Afzainizam

betul mencampurkan adukkan sesuatu yang tidak kena pada tempat..sama macam meltakkan sesuatu yn bukan pada tempatnya..= zalim..=_= jelas hari valentine tidak perlu disambut..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@alexa yussida
thanks =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@aleen aiden

hahaha...harap2 fhm mksud diatas hehe

Kaki Wayang said... [Reply to comment]

Seb baek tak joinnn

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Kaki Wayang

haha..jgn join taw ..=.="