Birdies Meh Dengaq Sini, Cek Nak Habaq Mai :-D..Eh.SHOUTBOX Kat Bawah k ♥

pOndOk KeciL adalah tempat SKY menulis apa jua yg terlintas di kepala atau berkongsi info dengan birdies. Ini adalah penulisan SKY sendiri dan "diubah" mengikut pemahaman SKY sendiri. Jika ada info yang SKY ambil tanpa mengubah apa - apa dan mendapat izin dari pemilik, kredit akan diberikan kepadanya. Ruangan komen di pOndOk KeciL adalah "dofollow" jadi rajinkan diri untuk memberi komen cili @ strawberi kepada penulis! =.=". Terima kasih jengah ke pOndOk KeciL. -Send me One Million FREE Guaranteed Visitors -

Tuesday, January 25, 2011

Home » » Pelik Tapi Benar: Hanya Orang Gila Yang Berfacebook!

Pelik Tapi Benar: Hanya Orang Gila Yang Berfacebook!

Salam..
         Ya, ya sekali lagi tajuk panas yang terkeluar..hehe..Betul ke orang yang guna facebook ni gila? SkY nak tanya korang ni!..aa..jawab - jawab! jangan tak jawab hehe....ehem ehem..kasi chance SkY tulis dulu..ramai sangat yang nak menjawab tuh! =_=.  Generasi muda yang tak tahu pasal facebook ni memang ajaib! dah boleh pinjam mesin masa "doraemon" patah balik 25 tahun ke belakang! hahaha. Tapi apa hebatnya facebook ni??? 2, 3 minggu lepas heboh pasal Facebook nak ditutup, ramai "bebenor" yang melenting? <--same je dengan yang menulis ni!hee.. Pernah dengar ura - ura ada seorang menteri besar nak haramkan facebook? errr sampai dah jadi isu politik Malaysia ni..memang hebat! Hebatkan penangan Mark Zuckenberg nih! sampai saat SkY menulis entri ni pun. "user" facebook lebih kurang 500 juta orang! wow! marvellouss! fantastic! bombastic! but sarcastic?? tunggu! kenapa facebook popular sangat?


       Ramai yang jawab sebab ianya simple, mudah dan mesra pengguna! ya atas sebab itu juga ramai yang sudah jadi GILA kerana facebook! =_=. Cuba bayangkan 10 tahun yang lepas korang ketawa atau tersengih sampai ke telinga melayan chatting peminat anda, sudah tentu adik ke, mak ayah kita akan cakap.."eh? dah gila ke anak/abg/kakak aku gelak sorang2". Cuba pula, waktu tu, anda beritahu "parents" anda. "mak abah, cek da dapat boyfriend baru, guna facebook ja" rasa -rasa jawapan mereka? =_=. Cuba pula waktu itu, anda cuba menjual produk anda melalui facebook! laku atau tidak? :-p Ha, Ini semua kita dah buat hampir setiap hari sekarang ni! di mana? Facebooklah! jadi korang gila tak? ahaha...Cuba korang jawab survey mudah yang SkY guling -guling fikirkan soalannya. Meh tengok korang nie GILA facebook atau tak? (tak perlu beri jawapan, jawab sorang - sorang dah la ye, hehe..

1) Anda marah atau tidak jika ada kawan anda mendelete profile facebook anda yang memiliki hampir 1000 rakan?? Sedangkan profile baru boleh dibuat bila -bila masa! :-p
2) Anda marah atau tidak jika kekasih anda diganggu oleh orang yang hanya dikenali mereka dari facebook??
3) Anda marah atau tidak jika rakan anda menulis status profile anda tanpa disedari (jenis tak log out ni hehe) contohnya dengan status begini.."Hai..Saya dah bertukar selera i'm gay i'm ok!" ahaha :p
4) Anda sekurang - kurangnya akan update status baru setiap hari, jika tidak melakukannya, macam ada yang tak kena!
5) Anda marah atau tidak jika ada sesetengah orang membuat fan page "KAMI BENCI ..........(Sila masukkan Nama Anda :-p) " Uish...bukan artis saja yang kena ok..=_=
6) Anda marah atau tidak jika pasword profile anda ditukar tanpa diberitahu, oleh orang yang tahu pasword anda "selalunye pakwe/makwe yang kononnya romantik..tapi bile bergaduh?" :-p
7) Anda suka lepak di sesetengah group atau page lebih dari 5 jam!
8) Anda marah atau tidak jika fan page atau company page anda yang mempunyai beribu ahli tiba -tiba ditutup oleh facebook atas alasan melanggar syarat..
9) Anda marah atau tidak jika facebook mengenakan bayaran kepada pengguna??
10) Anda bekerja sambil membuka tab facebook disebelah??

p/s jika kebanyakan jawapan korang adalah ya!..aha..awas..penyakit "Facebook Addiction Disoder" telah berjangkit kepada korang! Jadi..Gila atau tidak?? aha..


        Hehe..dah tahu status korang? Simpan dulu, nanti korang boleh beritahu SkY di bahagian komen ok. Meh kita layan 5 info menarik mengenai Facebook dulu! =_+.

- Pegawai atau orang atasan Facebook berjumlah 400 orang, masih muda rata - rata berusia 24 tahun hingga 37 tahun dan tinggal di pejabat besar mirip asrama mahasiswa di Palo Alto! Ops! Kalau korang nak bergelar isteri. suami orang muda yang kaya, silalah "tackle" diorang ni sampai dapat!..hehe :p

-Yahoo pernah cuba mendapatkan facebook dari Mark Zuckenberg dengan bayaran USD 1 Billion..Memang tak dapat lah,  sebab nilai facebook pun sekarang dah mencecah USD 15 Billion!!

- Fenomena "TsuFacebook" (Erkk! Boleh tak? :-p) telah menyebabkan kewujudan beberapa perkataan baru seperti "unfriend" dan dan "facebooking" malah telah dimasukkan didalam Collin English dan Oxford America Dictionary! Perkataan "facebook" juga telah diiktiraf sebagai Word Of the Year 2008!

-68% pengguna facebook memilih status tidak berkahwin dengan 54% peratus dari nilai tersebut memilih SINGLE! Hati -hati bagi yang sudah berkahwin ya! :-p

- Hampir 3 juta gambar dimuat naik ke Facebook setiap 20 minit...Adakah kita salah seorang yang termasuk didalam gambar itu? hati - hati jangan sampai gambar privacy korang juga tersangkut sama! =_=.

      Dah puas dengan fakta facebook? :-) Ringkasnya, memang ramai yang sudah mempunyai penyakit alaf baru ni "Facebook Addiction Disoder". Penyakit ini sudah dikitiraf oleh pakar psikologi ok! ahaha..Tapi dalam rancak menggunakan teknologi, Kita mesti ingat ye, setiap privacy atau personal info mengenai diri kita perlulah "di limitkan". Tak perlu baik hati berkongsi segala maklumat, sehingga info rahsia diri kita juga terdedah.  SkY kongsikan cara mengawal privacy di FB dan google ni, khas untuk para pembaca SkY yang hensem dan hot ni!:-p Klik Banglo cik manis Sarah Abadan untuk info lanjut dan ikut lah step tu, senang je kan? Wah! Hadiah dari contest sudah sampai, SkY nak tengok dulu hadiahnya..tadaa..Salam Dari Tuan Pondok.

p/s Ha..jangan  lupa tekan button LIKE dan SHARE FACEBOOK tu! ahaha :-p <--GILA FB lol..
Sumber/gambar dari Google dan http://sollehahn.com/


Great minds discus idea
Middle minds discuss events 
AND SMALL MINDS DISCUSS PEOPLE...

58 Kawan suka cOnteng!:

Pembawa_Wacana said... [Reply to comment]

nice info..awat tak masukkan info tujuan rahsia facebook dilancarkan? lagi menyentap jiwe orang yang addict dgn facebook..huhuhuhu

ieMa ackLes said... [Reply to comment]

aku addict ngn fs-->erk, ujud lagi ker

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Pembawa_Wacana
Hee.tak masukkan lagi..sebab nak pendekkan entri..nanti SkY cuba buat untuk entri yang lain ye? :-)
neway..PW ade idea? jom la kongsi :-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ieMa ackLes

ahaa..ujud..tapi macam idup segan mati xmau je..=_=

Alynn Notnot said... [Reply to comment]

aku tak addicted sgt.

kalau bosan je bukak.

prefer baca blog org lagi.

Datang sini korek hidung! "This is my story".

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Alynn Notnot

ahaha..btul3.skrg SkY pun byk bce blog je..tpi still kena bukak FB tuu..byk yg nk kena jage,pagebola,company n page pondok kecil :-)

Wan Gerrard said... [Reply to comment]

hmm Gerrard tak ketagih sangat FB ni, jd ok la kot :P

Wahida Nasution Thakhrim said... [Reply to comment]

banyak main game kat FB.. jadi petani berjaya.. he3

Miecyber said... [Reply to comment]

Facebook saya dah di letakkan di bangku simpanan jer..

Saya fokus blogging jer sekarang

Hehehehe

Uruguay kawal penggunaan internet

puteri.dyne94 said... [Reply to comment]

hohoh..
adk x gile sgt fb nie..
but on9 je..hehee.. =)
p fb nie yg x sukenye sbb x dek privacy lgsg..hak2.. =)
nice entry abg..

Kodet said... [Reply to comment]

fb ni da mcm web wajib buka dlu msa mula2 open firefox... xle nk buat apa2...da addict...

touyakaruma said... [Reply to comment]

semua jawapan YA ! memang sah gila aku nie

http://touyakaruma.com/blog/

papabear said... [Reply to comment]

apa saja yang kita buat secara melampau pasti akan memudaratkan...

anarm said... [Reply to comment]

aku lebih addicted dengan Twitter.. :)

wanacesh said... [Reply to comment]

kter sgt jrg bukak fbook,skrg,ha3,,sbb dlu pnh gaduh dgn akak dlm fbook,,huhu,,sejak 2 jrg dh maen,,he3,btw blogwalking lg best dr men game kt fb,,

A ShOulDer To Me To CrY oN,,

Journey of Youth said... [Reply to comment]

Tsunami Facebook betul smpi iktiraf new word lak eh...
Fesbuk nie da baik buruk,pandai guna baik la jadinye...
Byk gak crimes yg aku dgr melibatkan or tercetus dr fesbuk,so ati2 la..
p/s:ko la tackle minah2 di fesbuk tue,profit kita share skali..hehehe

sarah abadan said... [Reply to comment]

aaa malu2 sbb ade link ke blog kite kt situ :") thanx neway
btw, saye x gile fb...kdg2 je update status...tu pon ikot kesesuaian utk tontonan umum kan...huhu~

Amiey White said... [Reply to comment]

I'm still addicted with fb :D

sArAh said... [Reply to comment]

dulu x suke fb.. tp pas da ade broadband syok plak nak bukak tiap2 ari.. ngee~ ;P tp x la smpai addicted.. hehe.. anyway nice entry.. :)

alienelliz said... [Reply to comment]

haha kali ni aku x nak jawab la soalan kau..haha malas...tp nak kongsikan dulu aku pun dh macam ketagih gila dengan fb ni..mmg setiap hari nak kene update and nak kne org like status aku..kalau tak ad org like dalam masa 24 jam aku akan delete status tu..haha teruk kan?

pastu aku mula kenal blog, then aku ketagih dekat blog pulak..haha not bad, bnyak knowledge aku dpt...suka gila dengan blog, tapi bahaya juga kalau asyik nak update setiap hari, kalau tak update cm org gila..parah! haha

then sekarang aku dh normal...boleh la bg pndangan dn sebagainya..haha =P

http://hatibatu.com/blog/

luvYOU said... [Reply to comment]

awk mcm ckp psl sy aje =.=!
hoho

i follow ! :D

mizzapple said... [Reply to comment]

dh xminat nk main fb.
skg giler blog. :)

ANATI SOKI said... [Reply to comment]

anat takde fb!! hoyeah!! anat tak gila!! wakakakaka

MulutPayau said... [Reply to comment]

dulu mp mmng giler ngan fb..tak buka shari mcm ada yg tak kena...tapi bila dah 'trkena' ....ngan ssorang yg dianggap kwan baik...baru brhati2..tak de fb pun tak kisah...!!

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Wan Gerrard

ahaha..lau tak ketagih tuu..nice la..:-p nanti parah jadinye..hehe

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Wahida Nasution Thakhrim
ahah..suke men gam farmville? sebijik macam kwn sye...hee :-) so skrg dah jdik pettani berjaya belom? :-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Miecyber
wakaka..bangku simpanan? xbole tahan :-p aa..of course..sebab blog anda pun dah di tahap otai kan?> hee

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@puteri.dyne94
yekew? xde privacy? tuh ha..abg da share..care kontrol privacy :-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Kodet
=_=..ko addict ke kodet? aha..time to change bro :-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@touyakaruma

ahaha..sah2.anda sudah menjadi suami..eh..anda sudah mendapat penyakit ahaha..just kiddin :-p

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@papabear

i'm agree with you =_=..totally rite

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@anarm
twitter? em..xbpe phm kai twitter..leh ajar tak? :-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@wanacesh
lol..cane leh gado nie? =_=..aa..sbb da addicted ngn blog pulak? hehe :-p

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Journey of Youth

ya..facebook pernah mencetus fenomena..skrg da slow ckeit rsenyer hehe.neway ko suh ak tackle? xnak lah..<--prefer perempuan melayu lagi ahaah :-p

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@sarah abadan

Eh2..malu2 la plak dye hehe :-p yekew? alah..kamu tuh lau sekali update status..berapa riban ha komen ahaha..:-p

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Amiey White
ahaha..i'm addicted to blogger..but FB stil have a benefit..huhu..cuma tgh cuba kurangkan skrg nie hehe

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@sArAh
hehe..thanks =_=..aa..bukak je 24 jam..mcm SkY..tpi xbuat ape2 pun.duk jage page je aha :-p

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@alienelliz

lolx...malasnye! ko perli aku kan? ahaha :-p neway..aku lebih suke dgn blog ko..ade info n input hehe..keep it up otai :-p

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@luvYOU
uish..mane ade ahaha :-p..thanks i will visit u back =_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@mizzapple
aha..ramai sudah bertukar keapda blog ye? hehe..=_=..

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ANATI SOKI
ahaha..wow!..first komen yg ckp beliau xde FB..hehe..congrats :-p

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@MulutPayau
yekew? em..kes kawan tikam belkang..poor you..=_= hati2 ye len kali..kdg2 kita xsdr ade org yg tak sukakan kita..wlupon kwn sndiri =_=

puanbee said... [Reply to comment]

tak lah ketagih fb tu..blogging jer..hehee

Yastro said... [Reply to comment]

Fb ni kalau aku takat tuk layan kengkawan,sedare mare jerr...seb bek x "gilerzzz..." hehehe

N o r f i t r i a m e l i a bt R a m l i said... [Reply to comment]

HAHAHA , im not GILA :D
yess yess (!)
HAHA

.:: dieylah :: said... [Reply to comment]

emm..fb just utkk tahu event yg group2 sy join je..group time study ni la...kalo x..borink gak dh fb skrg dr dulu time mula2 knl fb ni..hehe

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@puanbee
hehe. blogging jew? :-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Yastro
aa..betul tuh..kdg2 trjmpe jgk sedara jauh kt FB nie..:-)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@N o r f i t r i a m e l i a bt R a m l i
good to know..u r not in "crazy" type ahaha..but only FB ya ahaha

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@.:: dieylah ::
aa,,bgusnyer..untuk FB tuk staudy...envy u.hehe

Nadd said... [Reply to comment]

ahahaha...org gila yg berfacebook? =..=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Nadd
Hehe..Nape Nadd? :-p

-sollehahn- said... [Reply to comment]

pengguna fb malaysia dah cecah 10 juta orang...memang org malaysia gila fb..<--termasuk aku la tu...haha

btw, thans for the credit

Ayuni said... [Reply to comment]

hm setuju ngan number 1, ader hamba Allah kt klas sye ngamuk gila2 biler sye remove profile dier dr FB pd hal x gne simpan pun, klau asyik dok ngutuk org dlm tu, sye mls bc trus sye delete, hm, ader org camtu.....GILA FB!

ahsfantasy24 said... [Reply to comment]

huhu..
hebat la die tu,
jutawan terhot!

:)

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@-sollehahn-

Hee..Ur wlkam k..=_=..blog bro banyak info..style..:-D

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@Ayuni

yekew? lol...bgus2 tndakan awk..buat tmbh dosa je..itu cum stu dri sejuta org lagi..=_=

Mr. TN_SkY said... [Reply to comment]

@ahsfantasy24

haha..hebat2..tpi awas taw..beliau ada strategi sndiri =_=